Z deníku kapely Nic víc

30.12.2018 • Zdeníto

Když máte kapelu a nahrajete desku, je jedním z vašich velkých snů slyšet, jak některou vaši píseň hrají v rádiu. Pokud máte to štěstí a stane se to, pak si ten okamžik budete už navždy pamatovat. My jsme to štěstí měli. A je až k neuvěření, že dokonce tolikrát.

 

Jako první zazněla v rádiu naše píseň Verš 45., a to v rádiu Proglas. Druhou písní byla Intimní, kterou zahrál Petr Marek z kapely Midi Lidi ve svém pořadu Dospělý večer v rádiu Český rozhlas Vltava. A do třetice to byla píseň Povlávající, kterou jsme přihlásili do soutěže Folkparáda rádia Český rozhlas.

 

Folkparáda je hitparáda dvanácti českých folkových a country písniček vysílaná každou neděli po 20 hod. regionálními stanicemi Českého rozhlasu (v našem případě ČRo Brno). V podmínkách stojí, že pokud píseň zvítězí třikrát po sobě, stane se automaticky součástí playlistu regionálních stanic Českého rozhlasu. Což je obrovská výzva.

 

Výhrou pro nás však bylo už samotné zařazení písně do soutěže. Když se nocí vracíte ze svých cest domů a najednou zazní z autorádia vaše píseň, uvědomíte si, že příběh, který nese, který je na jejím pozadí, najednou slyší tisíce uší. Ten pocit je nepopsatelný a mrázpozádechnahánějící. No a do toho se začaly dít velké věci. Z nasazené novinky se Povlávající hned další neděli vyšplhala rovnou na první místo. A pak znovu. Měla tedy za sebou už dvě výhry a chyběla ta poslední, třetí. Ta, která by ji dostala na playlist ČRo.

 

Další neděle, další kolo Folkparády a další napínavý poslech. Vždy jsme bezdešně čekali, až moderátor (jedním z moderujících je i Petr Bende) oznámí další místo. Až se přiblížil rozhodující okamžik. Vyhlášení prvního místa. Pořád ještě to bylo 50/50. Vyhráli jsme/vypadli jsme. A pak konečně moderátor vyložil karty a zahlásil: “Na prvním místě se umístila kapela Nic víc se svou písní Povlávající.” Museli byste vidět tu šílenou radost, která v nás propukla.

 

Proč ale celý tento příspěvek? Chtěli bychom poděkovat vám všem, našim fanouškům, kteří jste nám poslali svoje hlasy prostřednictvím SMS. Víme, že vás byla obrovská spousta a jen díky vám se tak podařilo, co se podařilo. Povlávající, píseň ze znorovských vinic, povlávala a může dál povlávat celým českým éterem. Přátelé, ze srdce vám všem děkujeme. Máte to u nás.

 

Pokud byste si chtěli naše písničky poslechnout, většina z nich je ke stažení na webu www.nic-vic.cz. Najdete zde také odkaz na náš profil na YouTube, kde jsou písně rovněž ke slyšení. Ovšem pokud jste stejně jako my milovníci klasického CD, zaklepejte u nás doma a přijďte si pro pětipísňové EP (75 Kč).

 

A pro ty z vás, kteří neholdujete internetu, a přesto byste si Povlávající rádi poslechli, máme dobrou zprávu. Poprosili jsme, aby píseň zazněla v místním rozhlase. A to symbolicky 1. 1. 2019. Proč symbolicky? Protože to budou přesně 2 roky od jejího vydání a především protože budeme stát na prahu nového roku, nových možností, nových směrů a nových cest. A právě i o tom je tato píseň.

 

S nebetyčným díkem a přáním libozvučného roku 2019 za kapelu Nic víc
Zdeněk Blata

 

[Článek byl otištěn v Informačních listech obce Vnorovy, 4/2018]

 


« zpět